eu4cons-logo

Evenimente

30 iunie 2021

  • UE ȘI CONSUMATORII „PROTECȚIA INTERESELOR ECONOMICE ALE CONSUMATORILOR” – CURS INTENSIV PENTRU FUNCȚIONARII PUBLICI DIN CADRUL AGENȚIEI PENTRU PROTECȚIA CONSUMATORILOR ȘI SUPRAVEGHERII PIEȚEI / Ciclul III final din anul 2021

    În cadrul proiectului Catedra Jean Monnet în politicile UE privind protecția intereselor economice ale consumatorilor (EU4CONS) a fost lansat ciclul III a anului 2021 de instruire intensivă a funcționarilor publici în domeniul legislației UE privind protecția consumatorilor, care este și unul final, ca o formare continuă pentru inspectorii de stat din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherii Pieței.

  • 30.06.2021

  • Platforma ZOOM

Descriere eveniment

La data de 30.06.2021 proiectul Catedra Jean Monnet în politicile UE privind protecția intereselor economice ale consumatorilor (EU4CONS) a continuat instruirea intensivă a funcționarilor publici în domeniul legislației UE privind protecția consumatorilor, ca o formare continuă pentru inspectorii de stat din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherii Pieței.

Formatori al acestui curs intensiv pentru funcționarii publici au fost Dr.hab. Plotnic Olesea, profesor universitar Jean Monnet și judecătorul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, Nina Arabdji, specializată în materie civilă și comercială.

 

Sesiunea din data de 30 iunie 2020 a fost consacrată temei privind „Protecția intereselor economice ale consumatorilor” ca o continuitate a sesiunii anterioare, dar din perspectiva procedurii depunerii acțiunii în instanța de judecată, inclusiv cu referire la procedura prejudiciară și în mod special a medierii.

Scopul principal al acestui curs este de a actualiza inspectorii de stat cu cunoștințe noi despre elementele obligatorii a unei cererii de chemare în judecată, rolul Agenției în instanța de judecată, precum și mecanismele și instrumentele juridice cheie pentru protecția intereselor economice ale consumatorilor atât în Republica Moldova, în mod special în contextul modernizării Codului Civil, ce a modificat esențial contextul de protecție a consumatorilor.

Subiectele propuse în cadrul instruirii au provocat discuții și dezbaterii ce s au soldat în final cu recomandări de ajustare a legislației în domeniu, precum și cu concluzii relevante pentru toate părțile participante: mediul academic, corpul judecătoresc și inspectorii Agenției.

 

La finalul cursului, publicul a fost bine familiarizat cu problematica drepturilor consumatorilor și a părților interesate din Moldova, în special în Uniunea Europeană, din punct de vedere teoretic și practic, evenimentul fiind formalizat potrivit listei de prezență cu certificate de participare nominativă din partea proiectului EU4CONS.

Acest eveniment este organizat anual de către Catedra Jean Monnet în politicile UE privind protecția consumatorilor (EU4CONS) pentru inspectorii specializați în materie protecției consunatorilor, fiind ultimul ciclu de instruire planificat în cadrul proiectului EU4CONS (2018 – 2021).