eu4cons-logo

Evenimente

26 februarie 2021

  • UE ȘI CONSUMATORII – CURS INTENSIV PENTRU JUDECĂTORI

    Devine deja o tradiție ca la sfârșitul lunii februarie, în cadrul Catedrei Jean Monnet în politicile UE privind protecția consumatorilor (EU4CONS), să fie organizat cursul intensiv pentru judecători în domeniul legislației UE privind protecția consumatorilor, ca o formare continuă pentru judecătorii instanței de fond, în…

  • 26.02.2021

  • Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant 162, Chisinau 2004

Descriere eveniment

Devine deja o tradiție ca la sfârșitul lunii februarie, în cadrul Catedrei Jean Monnet în politicile UE privind protecția consumatorilor (EU4CONS), să fie organizat cursul intensiv pentru judecători în domeniul legislației UE privind protecția consumatorilor, ca o formare continuă pentru judecătorii instanței de fond, în acest an s-a desfășurat la data de 26.02.2021.

Formator al acestui curs intensiv este Dr.hab. Plotnic Olesea, profesor Jean Monnet și expert în domeniul protecției consumatorilor și în domeniul proprietății intelectuale.

Prezentul curs este adresat judecătorilor specializați în materie civilă din Judecătoria mun. Chișinău, sediul Centru, care sunt interesați de soluționarea complexă a litigiilor în materie de consum pe baza cadrului legal și a jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene, în mod special, în condițiile în care unele instituții au suferit modificări odată cu modernizarea Codului civil (1 martie 2019).

Aceste cursuri continue reprezintă o formare alternativă a judecătorilor implicați în implementarea cadrului de protecție a consumatorilor, în baza directivelor UE în domeniul protecției intereselor economice ale consumatorilor, în ceea ce privește clauzele contractuale abuzive, contractele de credit de consum, practici comerciale incorecte, vânzări electronice, servicii turistice oferite consumatorilor etc.

La eveniment au participat peste treizeci de judecători, fiind respectate normele sanitare impuse de virusul Covid-19.

Cu prilejul acestui curs, a avut loc si o lansare de carte, și anume a lucrării „Protecția intereselor economice ale consumatorilor”, autor Dr.hab., Plotnic Olesea, care tratează cele mai importante instituții de protecție a intereselor economice ale consumatorilor, cum ar f: clauzele abuzive, contractul de credit, practicile comerciale incorecte etc.

Autorul lucrării, Dr.hab., Plotnic Olesea a donat câteva exemplare în fondul Judecătoriei mun. Chișinău, sediul Centru în speranța ca lucrarea „Protecția intereselor economice ale consumatorilor” va aduce o plus valorare unificării practicii judiciare din domeniul protecției consumatorilor.

Cursul intensiv pentru judecători de formare continuă face parte dintr-o serie de instruiri, următorul fiind planificat la data de 05.03.2021.