eu4cons-logo

Evenimente

15 noiembrie 2018

  • „Comerțul electronic și protecția consumatorilor”

    La data de 15 noiembrie 2018 a avut loc lansarea proiectului Catedra Jean Monnet în politicile UE privind protecția consumatorilor (EU4CONS) cu ocazia primului eveniment planificat în cadrul proiectului, și anume Workshop-ul  Jean Monnet cu tematica „Comerțul electronic și protecția consumatorilor”. Proiectul face posibilă și…

  • 15.11.2018

  • Academia de Studii Economice a Moldovei, str. Banulescu Bodoni 61, Blocul F, et.2, sala 203.

Descriere eveniment

La data de 15 noiembrie 2018 a avut loc lansarea proiectului Catedra Jean Monnet în politicile UE privind protecția consumatorilor (EU4CONS) cu ocazia primului eveniment planificat în cadrul proiectului, și anume Workshop-ul  Jean Monnet cu tematica „Comerțul electronic și protecția consumatorilor”.

Proiectul face posibilă și chiar necesară, prin comunicare multi-aspectuală,  transmiterea sentimentului de responsabilitate în perspectiva cunoașterii realităților comerțului electronic prin identificarea și conștientizarea problemelor majore ale operațiunilor comerciale virtuale, atât în zonele urbane cât și în cele rurale.

Astăzi, UE este cea mai mare piața de E-Commerce din lume, inclusiv de E-Turism. Promovarea încrederii consumatorilor în comerțul electronic a fost, prin urmare, un element important de la începutul discuțiilor de comerț electronic în cadrul forumurilor internaționale.

Workshop-ul  „Comerțul electronic și protecția consumatorilor” a fost organizat de Catedra Jean Monnet în politicile UE privind protecția consumatorilor (EU4CONS) în parteneriat cu Agenția de Stat pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței.

Considerăm acest eveniment drept o provocare pentru întreaga societate, deoarece am avut parte în cadrul acestui Workshop de participanți din diverse grupuri țintă, ca funcționari publici, profesori, cercetători, studenți, reprezentanți ai societății civile, inclusiv organizații de tineret, fiecare reprezentând o parte din societate și, în ansamblu, întreaga societate a Republicii Moldova. La fel, evenimentul a atras diverși specialiști și experți în domeniul protecției consumatorilor, cum ar fi  din cadrul Agenției de Stat pentru Protecție Intelectuală, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Asociației pentru Protecția Vieții Private, Asociației tinerilor juriști ”INVENTO”.

În cadrul evenimentului au fost susținute prezentări privind impactul comerțului electronic asupra mediului de afaceri, aplicarea legislației privind controlul de stat al activității de întreprinzător, p

recum și protecția datelor cu caracter personal și a proprietății intelectuale în contextul protecției intereselor economice ale consumatorilor.

Peste 90 de participanți au dezbătut cele mai stricte probleme legate de comerțul online, actele normative în domeniu ce asigură protecția consumatorilor și interesele lor economice în domeniul comerțului electronic. Participanții s-au axat pe aspectul multidimensional al comerțului online, analizând istoricul apariției comerțului electronic, statisticile naționale privind achizițiile online și avansarea Republicii Moldova în acest sens.

Dezbaterile evenimentului s-au axat, de asemenea, pe sistemele și tehnologiile moderne de gestionare a platformelor de comunicare online ale autorităților, precum și pe analiza consumatorilor de servicii medicale, comerciale etc. Ca urmare a creșterii  plângerilor privind achizițiile online, scopul evenimentului a fost de a crește nivelul de educație a consumatorilor cu privire la utilizarea comerțului online, precum și de a supraveghea domeniul securității comerțului electronic prin monitorizarea activității economice agenți în ceea ce privește forța de conformitate.

Acest Workshop cu tema „Comerțul electronic și protecția consumatorilor” face parte din seria de evenimente organizate anual de Catedra Jean Monnet în politicile UE privind protecția consumatorilor (EU4CONS) pe anumite teme actuale pentru EU, următorul  Workshop fiind planificat în  octombrie 2019 ce se va axa pe subiectul: „E –Turism și protecția consumatorilor de servicii turistice”.

Un reportaj actual oricând, mai ales că în ultimul timp, tot mai mulți consumatori se lasă seduși de comerțul online 😀 EU4CONS – un proiect util, despre care sigur vă mai povestim la "Fii tânăr" și-n 2019 😉

Publicată de Tatiana Cojocaru Solomca pe Joi, 13 decembrie 2018