eu4cons-logo

Evenimente

21 februarie 2020

  • UE ȘI CONSUMATORII „CADRUL UE PENTRU PROTECȚIA CONSUMATORILOR” – CURS INTENSIV PENTRU JUDECĂTORII DIN CADRUL CURȚII DE APEL CHIȘINĂU / Ciclul II din anul 2020

    La data de 21.02.2020 proiectul Catedra Jean Monnet în politicile UE privind protecția intereselor economice ale consumatorilor (EU4CONS) a continuat instruirea intensivă a judecătorilor în domeniul legislației UE privind protecția consumatorilor, ca o formare continuă pentru judecătorii din cadrul Curții de Apel Chișinău. Formator al…

  • 21.02.2020

  • str. Teilor 4, mun. Chisinau, sediul Curții de Apel Chișinău

Descriere eveniment

La data de 21.02.2020 proiectul Catedra Jean Monnet în politicile UE privind protecția intereselor economice ale consumatorilor (EU4CONS) a continuat instruirea intensivă a judecătorilor în domeniul legislației UE privind protecția consumatorilor, ca o formare continuă pentru judecătorii din cadrul Curții de Apel Chișinău.

Formator al acestui curs intensiv pentru judecători a fost Dr.hab. Plotnic Olesea, profesor Jean Monnet, sesiunea fiind consacrată temei privind „Protecția intereselor economice ale consumatorilor”.

Această instruire, potrivit agendei s-a axat pe următoarele subiecte: Legislația privind protecția intereselor economice ale consumatorilor; Principalele instituții în domeniul protecției intereselor economice ale consumatorilor; Clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii; Practicile comerciale incorecte.

Scopul principal al acestui curs a fost de a actualiza judecătorii cu cunoștințe noi despre instituțiile, mecanismele și instrumentele juridice cheie pentru protecția intereselor economice ale consumatorilor atât în Republica Moldova, cât și în Uniunea Europeană, în mod special în contextul modernizării Codului Civil, ce a modificat esențial contextul de protecție a consumatorilor.

La finalul cursului, judecătorii au fost bine familiarizat cu problematica drepturilor consumatorilor și a părților interesate din Moldova, în special în Uniunea Europeană, din punct de vedere teoretic și practic, evenimentul fiind formalizat potrivit listei de prezență cu certificate de participare nominativă din partea proiectului EU4CONS.

Potrivit listei de prezență în anul 2020 în cadrul Ciclului II au fost instruiți 39 de judecători din cadrul Curții de Apel Chișinău.

Acest eveniment este organizat anual de către Catedra Jean Monnet în politicile UE privind protecția consumatorilor (EU4CONS) pentru judecători în materie civilă și comercială, următorul ciclu de instruire fiind planificat pentru iarna anului 2021.